Το νέο κτήριο της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

To 2016, η Εθνική Λυρική Σκηνή προβλέπεται να μεταστεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Το νέο κτήριο, έκτασης 28.000 τμ, θα είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα σχεδιασμένο ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας τόσο για το κοινό όσο και για τους καλλιτέχνες. Η κορυφαία ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή των σκηνικών και η αισθητική θα κατατάξουν το νέο κτήριο μεταξύ των καλύτερων λυρικών θεάτρων του κόσμου. Το νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος, με δυνατότητα διοργάνωσης διαφορετικών καλλιτεχνικών παραστάσεων και εκδηλώσεων. Οι σκηνές του θα μπορούν να φιλοξενήσουν παραγωγές όπερας και μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και πολυμεσικά προγράμματα τέχνης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2012. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδοτεί πλήρως την κατασκευή και τον εξοπλισμό του, με δωρεά ύψους 566.000.000€. Το ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει, εκτός από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ, και τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 170 στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή του, το ΚΠΙΣΝ θα παραδοθεί ως δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση και λειτουργία του. Σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο, το ΚΠΙΣΝ είναι έργο μεγάλης εθνικής σημασίας με σημαντικές αναμορφωτικές προοπτικές.

Η μεταφορά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις αποτελεί μια νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας μας.