Συχνά η λέξη κριτική ταυτίζεται με τη διατύπωση αρνητικών κρίσεων για ένα θέμα, ίσως και προσβλητικών σχολίων για ένα πρόσωπο ή μία κατάσταση. Στην περίπτωση της όπερας όμως η κριτική των παραστάσεων είναι ένα απαραίτητο εργαλείο τόσο για τους δημιουργούς όσο και για το κοινό. Ο κριτικός λειτουργεί διαμεσολαβητικά, ως φίλτρο εκτίμησης και εξήγησης ανάμεσα στο φιλόμουσο κοινό και την παράσταση. Πρώτα απ’ όλα, μέσα από μια καλόβουλη, καλά τεκμηριωμένη κριτική γίνεται η αξιολόγηση μιας παράστασης ή ενός καινούργιου έργου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Επίσης, μέσα από την κριτική μπορούν να προταθούν βελτιώσεις, να αναδειχθούν ταλέντα και να καταγραφεί η αντίδραση των θεατών. Τέλος, η κριτική μιας παράστασης, μπορεί να γίνει αφορμή για να κατατεθεί ένας ευρύτερος σχολιασμός για την πολιτιστική ζωή. Για να διατυπώσει κανείς τη γνώμη του και να γράψει μία εμπεριστατωμένη κριτική για μία παράσταση ή ένα καινούργιο έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, πρέπει, αν μη τι άλλο, να γνωρίζει πολλά γύρω από την τέχνη της όπερας. Η εξοικείωση με αυτή τη μορφή τέχνης, η έρευνα στη βιβλιογραφία, η γνώση της όπερας σε βάθος και, βεβαίως, η αντικειμενική ματιά είναι απαραίτητα εφόδια για έναν καλό κριτικό. Το αν ένα έργο ή μια παράσταση αρέσει ή όχι στον κριτικό προσωπικά δεν αφορά κανένα και δεν πρέπει να επηρεάζει το κείμενο της κριτικής του.Και να θυμάσαι: δεν είναι δύσκολο να γράψεις κριτική για μία όπερα αρκεί να έχεις στο μυαλό σου αυτά που ο συνθέτης ήθελε να εκφράσει!Μπορείς να δεις μερικά παραδείγματα κριτικών για παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής εδώ.
Ριγολέττος
Το ελιξήριο του έρωτα
Τόσκα
Τραβιάτα
Δηλώνω υπεύθυνα ότι δίνω τη συναίνεσή μου στην ΕΛΣ για την υποβολή των κειμένων και σχεδίων που δημιούργησε το ανήλικο τέκνο μου στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών του ιστότοπου της ΕΛΣ ‘Εικονικό εκπαιδευτικό μουσείο όπερας & εκπαιδευτικά προγράμματα για την όπερα με χρήση ΤΠΕ’.
Επίσης, συναινώ για τη χρήση αυτού του υλικού από την ΕΛΣ για λόγους διαφημιστικούς, καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς και αρχειακούς, είτε εντός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είτε δια μέσου προβολής στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ.